tirsdag 30. august 2011

fineste jenta?Da Queenie var et pre-pubertalt barnehagefrø hadde vi en fast kveldsaktivitet som gikk ut på at hun smilende skulle hun si til sitt eget speilbilde Jeg er verdens fineste jente! Høyt og tydelig, minst to ganger.
Om hun har blitt en uspiselig unge? Nei slettes ikke. Om hun ville gjort det samme nå, når hun for lengst har begynt å sammenligne seg med sminkede jenter i de høyere klassene, resten av jentene i klassen og ikke minst - musikkvideoene på The Voice? Absolutt ikke.
Men det å se en jente si til seg selv at hun er verdens fineste - det er noe av det fineste i hele verden.
Og når man nå kommer over henne foran et speil, og hun vrir og vender på seg, da savner man den tiden. Ikke den pre-pubertale delen, gud forby, men det at hun med lett hjerte og åpent sinn tok i mot en kompliment og uttrykte glede over seg selv uten å lete etter feil, mangler og skjulte hentydninger.

Det skjer stadig, på kurs, sammen med venner eller i andre sammenhenger at noen gir en kompliment.
Og vi kvinner, vi går fem på og unnskylder og bortforklarer. Nei, stingene er da ikke helt rette, maten skulle vært litt varmere, sausen kunne hatt litt mer spiss, huset kunne vært ryddigere, og så videre og så videre.
Men hva gjør han en mann? Han lener seg tilbake, puster dypt inn og mottar hyllesten. Om han selv innerst inne vet at noe kunne eller burde vært litt annerledes, så synes han likevel ikke det er noen som helst årsak til å påpeke dette.
Og hvorfor skal vi det? Hva er vitsen i å gjøre våre egne bedrifter, våre egne prestasjoner så små og grå?
Kan det være så vanskelig å bare si takk, og så la være å påpeke de feil og mangler bare vi selv vet om?
Kanskje er vi redde for å virke frekke og ukultiverte, for det å skryte av seg selv eller være fornøyd med seg selv tar seg liksom ikke helt ut.


3 kommentarer:

 1. Å ta i mot komplimenter er det vanskeligste som finnes. hvorfor...? Janteloven står fortsatt sterkt i Norge.
  Å lære barna sine hva de er verd og at de må stå for det må være alle foreldres oppgave.
  Samtidig er det ropt mye varsko om disse små prinsene og prinsessene "vi" oppdrar - som tror de er verdensstjerne fra barnehagen av. Balanse der er fint - samt empati og omsorg.

  Jeg har også lært meg å si takk når noen synes jeg er fin på håret, eller har nye støvletter. Kostet litt, men det går.

  SvarSlett
 2. Vet du, dette har jeg øvd på og nå klarer jeg fint å ta i mot en kopliment med kun et "takk" og et smil.

  SvarSlett
 3. Så fint å lære jenta si akkurat det, Fru Storlien! Jeg tror jeg vil gjøre samme øvelse med mine:-)

  Jeg er selv fryktelig dårlig på komplimenter, og føler det egentlig er ubehagelig generelt å snakke om meg selv:-) Men man trenger jo egentlig bare å si takk ...

  SvarSlett