Vi er inne i en høst hvor det blir mange endringer i den videregående skolen i Norge. Mange skoler og skolesteder blir vedtatt nedlagt, linjer kuttes og ungdommens muligheter til utdanning reduseres kraftig. I morgen er det møte på Kongsberg videregående skole hvor Håndverk, design og produktutvikling er foreslått nedlagt. Det er Buskeruds eneste skole med dette valget.
Jeg ble invitert til å delta på møtet, men i likhet med politikere må også en håndverker med eget firma tenke økonomi. Jeg har ikke anledning til å ta en fridag for å reise dit og stille spørsmål ved forslaget. Så jeg velger å heller stille et par spørsmål her.
Prinsesse Ingrid Alexandra har fått en brodert bunad fra Numedal i gave. Den er tilvirket lokalt og tilpasset en ung jente. I likhet med de fleste andre kommer sannsynligvis prinsessen til å få behov for justering av bunaden. Kanskje vil hun finne det naturlig å gjøre det lokalt, der man kan forvente å finne ekspertisen. Men det går ikke, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet.
Vår stortingspresident er stolt over og glad i sin bunad fra Eiker som forteller om tilhørighet og tilknytning. Men hva skjer når hans barn og barnebarn vil ha denne bunaden? Det går ikke, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet.
Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater har akkurat hatt årets forestilling hvor kostymene er en viktig del av oppsetningen. Men om noen år er det kanskje ikke noen igjen som kan sy kostymer, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet.
Kan vi la dette skje? Må det være sånn?
Å tilby utdannelse i fag som bunadtilvirker, kjole og draktsyer, kostymemaker og andre sømfag er viktig. I dagens samfunn trenger vi mangfold, og vi trenger kontinuitet. Å utradere kunnskap og fagmiljøer er gjort med et pennestrøk eller et tasteklikk, å bygge opp igjen et tilsvarende miljø er vanskeligere.
Som håndverker har jeg møtt mange merkelige holdninger, men nå møter jeg en stadig økende oppfatning av hvor viktig det er å ta vare på kunnskapen og at det er flott, fint og spennende å være håndverker. Folk er oppriktig interessert og flere og flere ser verdien i å kunne sy i knapper, legge opp falder,f inne fagfolk som kan sy ut bunader og sy gode kostymer slik at barn og unge kan leve ut teaterdrømmer.
Kan virkelig politikerne være bekjent av å fjerne denne muligheten i et helt fylke, et fylke som har gitt oss så rike og allsidige bunadtradisjoner som Buskerud?
Høstens mange vedtak om nedleggelser av skoler og linjer for barn og ungdom skremmer meg inn i margen!
SvarSlettDet er å satse fra helt feil kant!
Fullstendig snudd på hodet.
Uansett hvor grisgrendt, det er ungdommen vi må satse på før noe annet!
I alle år har vi sendt både midler og folk til utviklingsland, for å utdanne barn og ungdom til å greie seg selv.
Hva slags vurderinger ligger bak denne bakventtenkningen?
Skal kommunene må drives som en forretningsmodell?
Skal man tjene penger på barn og ungdom under vekst og utvikling?
Skal de være lønnsomme i kroner og øre?
Kunnskap, kultur og tradisjoner berøves oss jaff etter jafs.
Det er så skremmende.
Avfolkete bygder.
Skal alt løses teknisk med KI!
Er det dette som er agendaen?
Det er veldig skremmende. Jeg gikk allmennfag på et av de skolestedene som nå er vedtatt nedlagt og vet hvor viktig det er med skoler i nærmiljøet. Og da som nå vil noen velge seg bort og andre vil velge å bli. Men vi trenger skoler for å ha levende bygdesamfunn.
SlettJa jeg snakket på årskonferansen til NHO mat og drikke i forrige uke. Der sa jeg blant annet at regjeringen har lagt fram en stortingsmelding om 5.-10.trinn: En mer praktisk skole, uten å omtale potensialet til de praktiske fagene som grunnskolen allerede har. Samtidig legger fylkeskommunene ned yrkesfag. Det er krise.
SvarSlettDet er så bra du var der og snakket! Og ja, hva skjer med kunnskapsløft og fokus på en mer praktisk skole ?
Slett