fredag 16. august 2024

Fra øverste hylle


 

Ok, hvis jeg fikk være utdanningsminister for en dag ( eller helst en uke) skulle jeg svingt meg rundt og tatt en nærmere kikk på videregående utdanning i Norge. 

I dag er det fire fylker som ikke tilbyr VG2 søm og tekstil; Finnmark, Nordland, Vestfold og Telemark. I Oslo og Innlandet kan du ta det kombinert med studiespesialisering, eller på den private kulturarvskolen Hjerleid på Dovre, Innlandet.  Tilbudet om å kombinere med studiespes er bra for noen elever, men det er ingen lek å ta dette løpet, det er lange dager og mange fag, og det er ikke nødvendigvis elevene som ønsker å bli utøvende håndverkere som har størst utbytte av tilbudet.

Vi trenger håndverkere i dag, og vi kommer til å trenge enda flere håndverkere i årene framover. For å oppnå det må vi ha fagopplæring. slik at vi får gode utøvende håndverkere som kan ta inn lærlinger og ivareta denne delen av fagopplæringen. I tillegg trenger vi lærere med kunnskap om håndverk som kan bidra i grunnskolen slik at de som begynner på yrkesfag har et godt grunnlag ( og også at de som ikke velger yrkesfag ikke er helt hjelpeløse med nål og tråd, skrutrekker og annet verktøy.)

Så, om jeg altså var minister for en dag og kunne velge på øverste hylle ville jeg innført en bestemmelse om at alle fylkeskommuner skal tilby alle minst en klasse i de femten utdanningsprogrammene som finnes i dagens videregående skole. 

Vi trenger ikke gå inn på hvor mange videregående skoler som tilbyr utdanningsprogrammet idrettsfag, men det er mange. Og med fare for å virke nedlatende tillater jeg meg å antyde at det er lettere å legge seg til gode treningsvaner via apper og sosiale medier enn å få jevn stinglengde og gode ferdigheter innen tilprøving via disse kanalene. 

Er det så farlig tenker sikkert mange? Og ja, det er farlig. For i de fylkene som ikke tilbyr søm og tekstil blir det også vanskeligere å få lærlingeplass. Og hva skjer hvis det ikke finnes lærlingeplasser? Joda, da blir det enda mindre rekruttering til fagene.

 Og nå kan vi alle puste lettet ut, for dette er et såpass urealistisk og lite medievennlig ønske at ingen partier noensinne kommer til å verve meg. 

2 kommentarer:

  1. Jeg er så enig med deg i dette👏Stå på for saken fru Storlien , jeg følger med 🤗❤️🤗

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk:) jeg tror jeg holder meg i. mitt hjørne av internettet, det er nok morsommere enn å være politiker

      Slett