fredag 18. oktober 2013

fra Voss til oss



 Dette er utgangspunktet...Slike bånd finnes på flere bunader fra Vestlandet, Voss, Fana, Ulvik og sikkert noen til.  Små, små perler i fiffig sikksakk ( takk til Bunadleksikonet for bilde...)



De hvite ( eller blanke ) perlene som brukes på bunader er mindre enn de svarte og grå som er vist her. Selvsagt burde man hatt med en prøve på disse også. Men vi får nøye oss med å slå fast at de er bittesmå. Dessuten er det mye morsommere ( og lettere) å lære noe med litt større perler slik at arbeidet vokser. Men hva skal man bruke dette til?
For hvem har vel ikke laget prøvelapper i sin ungdom? Fylt permer med mer eller mindre vindskeive lapper? Er det ikke bedre å lage noe du har nytte av?

 

Et armbånd kanskje? Eller flere armbånd? Hvorfor ikke?
Og de ungdommene som brukte kvelden i går på å perle armbånd etter gamle bunadstradisjoner de vet at om de en gang i tiden blir bunadstilvirkere så kan de faktisk lage perlebånd. Og om  de ikke bir bunadstilvirkere så har de liekvel lært en av mange perleteknikker.


For et par år siden sydde jeg skjøteliv i bomull med en klasse på Design og tekstil. Slike prosjekt, hvor jeg tar deler av bunadene ut av tradisjonell sammenheng, er for meg en viktig måte å bevare gløden og gleden over å jobbe som håndverker. Og jeg tror at vi ved å se bunadene og annen folkekunst som en viktig inspirasjonskilde kan levendegjøre tradisjonshåndverk slik at det blir mer synlig i hverdagen.

Vi har så fantastisk mye flott vi kan bruke, la oss inspirere av, lære av og glede oss over. Og folkekunst er ikke ment å være statisk, det skal utvikles. 

Og for ordens skyld og før nakkehårene deres reiser seg i unison bestyrtelse; jeg snakker ikke om en modernisering av bunadene i seg selv. Jeg snakker om å ta ut detaljer, elementer og teknikker som stadig færre behersker og gjøre dette mer tilgjengelig. Bruke andre typer stoff, større perler, andre typer garn. Og så kan man heller gå tilbake og lage det på den tradisjonelle måten når det trengs. 

11 kommentarer:

  1. Nakkehårene mine ligger i alle fall pent på plass :-D Jeg synest det er supert å ta ut detaljer, elementer og teknikker og bruke det til noe nytt. Det viktigste er at håndverket/håndarbeidet ikke går i glemmeboken. Det er grenser for hvor mange bunader de fleste av oss lager (de aller fleste kjøper vel alt ferdig...), så hvis vi kan bruke deler av det på andre måter så er det udelt positivt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Og ja, vi må jo holde på litt...jeg har lært meg perling minst tre ganger fordi jeg gjør det så sjelden...nå husker jeg det, men det har tatt litt tid.

      Slett
  2. Mine hår også! Så artig at du viste akkurat denne perleranken, ettersom jeg hadde tenkt å lage en slik om litt! Var innom en dame på Voss på et par år siden, som viste meg teknikken! Skrev det på en lapp, men nå vet jeg ikke om jeg forstår mine egne skriblerier! Har du oppskrift på det?

    Jeg er enig med deg, at utviklingen av bunader jo er noe dynamisk, og det betyr at den vil forandre seg med tiden. Tilbehør og bruk også, regner jeg med. Jeg skal på perlekurs til uken, og lære meg å sy bringklut og belte til bl.a. Vossebunaden, og planlegger å lage veske med perlebroderi til min voksne datter! Det er ikke helt godkjent, men da tenker jeg at behovet får bestemme!

    Så det var moro å se armbånd i denne teknikken! Klart vi må ta vare på gamle teknikker, men på en ny måte!

    Ønsker deg en god helg!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

      Slett
    2. Hei og god helg til deg også:-)
      jeg har noen svart-hvitt bilder, men i morgen skal Queenie og jeg perle og da skal jeg forhåpentligvis ta bilder til en steg-for-steg guide.
      Perlearbeid er morsomt - jeg liker at jeg blinker litt:-) Hvor skal du på kurs? Det høres spennende!

      Slett
    3. Hei igjen!
      Så bra - da gleder jeg meg til bilder!

      Jeg skal på kurs i regi av Oslo Husflidslag, avd. Gamle Oslo, og er veldig spent!

      God søndagskveld!

      Klem Cathrine :-)

      Slett
  3. Åhhhhh dette skulle jeg gjerne ha lært!!!! Tenk så moro å få lage og gi bort slike armbånd ;0) Kan du tipse om dette evt kan læres ved lån av bok på biblioteket f.eks.?? Hilsen Benthe Hansen

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, og ja jeg skal prøve å lage en forklaring med bilder. Det er egentlig ganske enkelt, jeg sier at så lenge du kan telle til tre så bør dette være gjennomførbart. Og da er det jo mulig for de aller fleste.

      Slett
    2. Så flott!! Det gleder jeg meg til å få prøve ;0) Hilsen Benthe

      Slett
  4. Kule armbånd. Da jeg så bildet i det forrige innlegget ditt, trodde jeg først at det var armbånd. Gleder meg til sånn tutorial/DIY..Kall det SDS, du. Skap det selv.

    SvarSlett
  5. Det var det jeg tenkte, ja, - at dette kunne bli flotte armbånd:) Morsomt at du tar elementer ut av det tradisjonelle og inn i det "moderne" (føles litt feil å si det slik, men fant ikke bedre måte å si det på).
    Heier på deg, nok en gang!

    SvarSlett