torsdag 18. august 2016

Musèe des Tissus, Lyon

Tekstilmuseet i Lyon har vært på ønskelista i noen år.

 

 

 


Tekstilmuseet i Lyon er regnet som et av verdens beste og har en fantastisk samling av tekstiler og klær. I tillegg har de en avdeling med moderne tekstiler, Lyon står fremdeles for rundt 80% av fransk tekstilindustri og er et av områdene i Europa med størst tekstil produksjon.. men altså, skihansker og metervare for Louis Vuitton er bare interessant, så vi fokuserte på de eldre tekstilene.  

Helt, helt fantastisk. Rom etter rom med så mye fint, stoffer, klær, broderier. Og masse tekst - på fransk. Og dette er et minus. Her er det et museum som har vært truet av nedleggelse og som sikkert kunne hatt høyere besøkstall. Og så er absolutt alle tekster på fransk, utenom ved utgangen. Der hadde de kostet på seg et exit ved siden av sortie. Bare en liten oppsummering på engelsk, en kortversjon på en setning eller to ville hjulpet.

En av de originale Jacquardvevene står i museet, og hvis du er innom et museum sammen med en tenåring og kommer over en slik vev kan du glede den håpefulle med å presentere h*n for stamfaren til menneskets beste venn. For ja, hullkortene som danner mønsteret i disse vevene er en direkte inspirasjon for de første datamaskinene.

Museumsbutikken var også veldig fin:) Oppmuntret av at jeg hadde skjønt opptil flere ord på hvert oppslag i museet kjøpte jeg to bøker. De tar jeg fram med jevne mellomrom, blar gjennom og venter på at jeg en dag skal forstå alt som står der...Men bildene er fine!

Museet er heldigvis ikke lenger truet av nedleggelse. En massiv underskriftskampanje og stort press på franske myndigheter har gitt resultater, og denne kulturskatten skal bevares.

Museet står fremdels på ønskelista. Jeg vil tilbake. Med ordbok.


1 kommentar:

  1. Jeg er også rimelig blank i fransk, men neste gang du skal på dette fantastiske museet tar du med en tolk. Det finnes mange norske studenter i Frankrike og hvis du tar deg litt tid før du reiser, skal du se at en venn av en venn har et inngiftet søskenbarn som jobber eller studerer i rimelig avstand fra dit du skal. Vi gjorde det da vi var i Aten et år. Gresk er nemlig også rimelig fransk for oss :-) Hilsen Anne

    SvarSlett