Fra høsten endres fagopplæringen i den videregående skolen. Det kommer nye læreplaner og store deler av strukturen endres. Noen linjer får nye navn, blant annet mitt fagområde som nå skal hete Håndverk, design og produktutvikling. Dette er linja du velger hvis du vil ta en utdannelse innen følgende fag:
bunadtilvirker, buntmaker, herreskredder, kjole- og draktsyer, håndvever, kostymesyer, modist, strikkefaget, salmaker, møbeltapetserer og skomaker.
Det er ganske mange fag og selv om de ikke er store fag ( flere av fagene er definert som små og verneverdige) dekker de viktige fagfelt. De ivaretar store deler av vår tekstile kulturarv ved å bevare, videreføre og fornye den.
Men de er også viktige for den allmenne bruken av klær. Vi trenger mennesker som kan sy. Vi trenger noen som kan reparere, skifte glidelås, legge opp bukser og trekke om favorittstolen. Vi må ha noen som kan reparere salen på en motorsykkel, reparere såler på slitte sko og lage kostymer til seriøse teateroppsetninger og elleville revyer. Hvis vi mangler denne kunnskapen vil vi på sikt bli tvunget til å kaste enda mer fordi vi mangler kunnskapen om å ta vare på, vedlikeholde og sette i stand det vi allerede har.
Dette er ikke varer vi kan sende fram og tilbake til andre land. VI kan ikke basere fremtidig forbruk på at klær hverken kan produseres eller repareres i vårt eget land og vi kan ikke basere oss på innvandring med ønsket ekspertise. Vi må utdanne fagfolk og holde kunnskapen i hevd.
Og med det i tankene er det merkelig at det, hvis alle fylkeskommuner følger dagens plan, ikke vil bli noe tilbud om dette førsteåret på videregående i Nordland, Troms, Finnmark, Vestfold og Telemark. Tror virkelig ikke politikerne det er behov for å skifte glidelås nord for Snåsa?
Om en måned går søknadsfristen ut og et nytt kull med ungdommer skal velge linje og ta første skritt inn i fremtiden. På denne tiden av året skrives det mye om viktigheten av å velge yrkesfag, oppmuntre elevene til å velge yrkesrettet utdannelse og at foreldrene skal fremsnakke yrkesfag. Men hva hjelper det hvis tilbudet ikke finnes?
Jeg skal ikke skrive kjære politikere, for det mener jeg ikke. Men politikere; skjerp dere og tenk på fremtiden. Bevar et allsidig opplæringstilbud over hele landet. Det kan være fristende å fjerne et utdanningstilbud og unnskylde seg med at det er vanskelig å få læreplasser og at fagene ikke gir store utslag på nasjonalbudsjett eller skaper de største arbeidsplassene. Men vi fyller en viktig rolle, vi opprettholder tradisjoner og kan bidra til redusert forbruk gjennom reparasjon og vedlikehold ( ikke alle som tar sømutdannelse drømmer om et liv som designer og enda færre når det målet).
Vi trenger håndverkere i alle håndverksfag.
PS. VIKTIG OPPDATERING
Rett skal være rett og jeg trekker tilbake alle dystre påstander om et glidelåsfritt Nord-Norge. Bardufoss Videregående skole tilbyr Håndverk, Design og Produktutvikling
I Innlandet derimot er det få muligheter for sømutdanning. Heldigvis starter Hjerleid skole og handverkssenter opp tekstillinje fra høsten av, i tillegg til sine svært gode tilbud innen treskjæring og smedfaget.
Så nordlendinger - søk, søk, søk til Bardufoss og bevis politikerne om at linja er superviktig!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar