lørdag 23. april 2016

Om å angripe og begripe et broderi


Hvor begynner du, når du starter opp et nytt broderi?

Jo, da begynner jeg med å legge broderiet foran meg, med farger og plansje. Så tar jeg meg en kopp kaffe og ser an saken. Jeg vet ikke om jeg skal definere broderiene som en dårlig betalt jobb eller en betalt hobby, men det ligger vel og vaker et sted i midten. Uansett er jeg avhengig av, eller intereresert i, å jobbe effektivt. Derfor kan jeg ikke pusle ferdig et og et motiv, men må tenke over hvordan jeg jobber mest rasjonelt.

Broderiene her er fra et forkle til Ørskogbunaden fra Sunnmøre. Den har jeg brodert fire stykker av de siste årene, så jeg begynne rå få en viss rutine. I tillegg til forkleet er det broderi på livet, for- og bakstykke, løslomma og forklelinningen. Det er mest jobb på forkleet så jeg begynner med det.


  


   

Jeg liker å jobbe meg ferdig med en og en farge, og heller spre arbeidet utover flere motiv. 
Noen ganger tar jeg alt det gule, alt det oransje og alt det grønne før jeg begynner på de røde og rosa nyansene.
 Før broderte jeg kryssestingene rundt og hovedborden nede først, men nå har jeg begynt å ta de små motivene på midten av forkleet først. Dette er fordi jeg synes de er kjedeligst og fordi jeg alltdi blir overrasket over hvor lang tid de tar. Dette er en gedigen nedtur hvis jeg tror jeg er nesten ferdig, men når jeg broderer disse først går resten av arbeidet som en lek.



Gullbroderiene tar jeg alltid til slutt. Noen ganger må jeg presse broderiene for å få ut skrukker, og da vil jeg helst gjøre det før gulltrådene er på plass. Den vandrende skrekkhistorien om en dame som smeltet alle gulltråder godt og grundig inn i livstoffet sitter godt plassert i bakhodet...

 

Disse materialpakkene har jevn og fin påtegning som er lett å følge. Hvis jeg derimot blir utsatt for dårlig påtegning begynner jeg med et felt hvor det er lett å se motivet. da er det lettere å få stingene inn i fingrene ( ikke bokstavelig talt altså) uten at du samtidig må spekulere i hva som er hva og hvor bladene begynner og slutter.

Og hvis plansjen viser det venstre forstykket broderer jeg det venstre først. Forstykker er veldig ofte speilvendt og da synes jeg det er enklest å forholde meg til en påtegning som er lik plansjen.



Og ja, selvsagt; egentlig begynner jeg alltid med å gni meg i hendene og tenke at dette blir morsomt!

Men husk dette - ha en plan. Alltid, alltid ha en plan. 

7 kommentarer:

  1. du .. ? kan jeg spørre deg om noe .. ?

    Jeg har et sånt hårbånd til oslobunaden, sånn tykt flettebånd eller kanskje det heter krans eller noe .. ?


    http://oslobunaden.no/collections/harband/products/mork-blatt-harband

    Anyway, det er så stivt og vondt å ha på seg at jeg klarer det bare ikke en hel dag. Jeg har prøvd å bryte og bende på det for å myke det opp men det er som å ha en krans av stein på hodet. Har du noen forslag til å få myket det opp .. ? Eller - hvor "ille2 er det hvis jeg lager meg et nytt, av garn, hvis jeg for eksempel fletter sammen sånn at det vil se omtrent likt ut men være mykt .. ? Er det helt krise .. ?

    Veldig takknemlig for ekspertsvar :)

    (for øvrig skal jeg ha meg Ørskogbunad neste gang, når lottogevinsten tikker inn, da bestille jeg den hos deg :) )

    SvarSlett
    Svar
    1. Aller først ville jeg tatt kontakt med Fru Lyng som forhandler Oslobunaden og sagt det som det er; dere har laget et pannebånd som er pent å se på men vondt å gå med. Kan dere hjelpe?
      Det er det ikke sikkert de kan, men de kan i det mninste bli gjort oppmerksomme på problemet. Deretter ville jeg vurdet om det var mulig å plukke ut litt av innmaten av og sett om det hjelper.

      Slett
    2. hmm ... går det an altså ... ? Ikke så dumt, takk for tips :)

      Slett
  2. Takk for tips og vakre bilete!

    Eg sit med prøvelappen til Bergensbunaden. Der vil dei at vi deler opp ulltråden i to før vi byrjer å sy. Det synest eg vert veldig 'loete' og loddent. Nokre tips til kva eg kan gjera med tråden for at broderiet ikkje skal sjå stygt ut?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei
      Her er det bare en ting å gjøre; sy med korte tråder. da får det ikke snurret og tvinnet seg så mye. Rent bortsett fra det så - lykke til!

      Kort tråd - 20 cm.Sånn omtrentlig.

      Slett
  3. Takk for kjempegode råd og fine illustrasjoner!
    Skal brodere Ørskogbunad til første barnebarn - konfirmant. (To år til!)
    Fikk lettere "angst" da jeg åpnet esken med stoff og garn. Esken ble lukket igjen.
    Etter å ha studert kloke prd og bilder fra deg, er jeg inspirert til å starte!
    Håper det går bra! Reidun.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for veldig hyggelig kommentar Reidun! Og lykke til med arbeidet:-)

      Slett