fredag 29. november 2024

Vårens kurs

 Værsågod, uten innledende fiksfakserier, varme ord om viktigheten av å gå på kurs eller andre oppmuntrende elementer: Her er en foreløpig oversikt over vårens kurs.

Og som før - jeg kan svare på faglig innhold. Spørsmål om hva kurs koster og påmelding skjer til det enkelte lokallag som jeg lenker til eller oppgir e-postadresse til.  Det kan være lurt å ha i bakhodet at de aller, aller fleste lokallag i Norges Husflidslag drives på frivillig basis av mennesker som har dette som et verv ved siden av vanlig jobb. Det innebærer at det kan være noe lenger svartid enn på et offentlig kontor( ergo - vær tålmodig)



Bunad, brodering eller montering

På disse kursene jobber deltager med egen materialpakke og jeg gir personlig veiledning. Deltager må selv skaffe materialpakke med ferdig klippede deler, påtegna mønster på stoffet eller ha med eget mønster. De som skal brodere må ha broderiplansje og de som skal montere må ha med monteringsanvisning.

Deltager skal også ha med egne sysaker, som nåler, egna saks, tråd og lignende, samt symaskin hvis de skal montere. 

Asker husflidslag post@askerhusflid.no

mandager 10 - 14, oppstart 27.januar

mandager 18 - 21, oppstart 13.januar

Begge disse kursene går deretter på følgende datoer: 3., 10. og 24.februar, 3., 10. 24. og 31.mars, 7.april

Det er mulighet for ekstrakurs onsdag på dagtid ved stor pågang. Det blir i så fall samme uker som de andre kursene i dette lokallaget

Eiker husflidslag -  eikerhusflidslag@gmail.com

onsdager 18 - 21 , oppstart 29.januar. Deretter 19. og 26.februar, 5. og 26.mars, 9., 23. og 30.april

Bjerke husflidslag - bjerkehusflid@gmail.com

onsdager + helg, Oppstart5.februar. Deretter 12. februar, 1. og 2.mars, 12. og 25.mars(tirsdag)  og 2.april

Onsdager 17.30 - 21, lørdag og søndag 10- 16

Raulandsakademiet, post@raulandsakademiet.no

Ukeskurs, 30.juni - 6.juli,  hvor du broderer egen bunad og får hjelp til å komme i gang, komme videre eller rett og slett bli ferdig. 

Bunadkursene er lagt opp slik at alle får hjelp til eget prosjekt og jobber med egen materialpakke. På kursene nedenfor har jeg med materialpakker og så går vi gjennom et fast, felles opplegg

Ullbroderi. nybegynner:

Her er det ingen krav til forkunnskaper. Kursene har noe ulik lengde, så innholdet vil variere fra kurs til kurs. Jeg har med ferdig påtegna prøvelapp, med stoff, tråd, nål og plansje. Full gjennomgang av sting.

Ringerike husflidslag , ringerikehusflidslag@gmail.com,  8. - 9.februar

Bærum husflidsforening post@baerumhusflid.no

torsdager 18 -21, 30.januar, 6. og 13.februar

Lørenskog husflidslag, post@lorenskog-husflidslag.no,  8.- 9.mars, 10 - 18 begge  dager

Sogn Husflidslag, 3.april 18-21, 5. og 6.april 11- 17


Ullbroderi, litt øvet

Her bør du ha brodert litt før . Det er ihvertfall greit om du kan kontursting og har prøvd deg på  plattsøm. Jeg har med materialpakke med påtegnet stoff, plansje, nål og tråd.Den betales til meg på kurset

Bærum husflidsforening

torsdager 18 - 21, 27.februar, 6. og 13.mars

Ullbroderi nybegynner, med fokus på broderi på strikk

Jeg har med materialpakke med alt nødvendig utstyr. Den betales til meg på kurset

Nittedal husflidslag. post@nittedal-husflidslag.no,  1.februar , 10 -16

Bærum Husflidsforening, 22.- 23.mars

I tillegg

Modul 6 på bunadopplæringa, søm og tilpasning av kvinnebunad, 17. - 21.mars

Modul 3 på bunadopplæringa, sting og broderi, 16. - 20.juni

og et dagskurs på Oppland husflidslag sin årsmøte helg i mars 


Sees vi?



fredag 15. november 2024

Høstens kurs

 Det har vært uvant mye avlysninger av kurs denne høsten, og en stund så jeg for meg et skikkelig stup i interessen  for kurs. Eller rettere sagt interessen for kurs med meg, for det er jo gjerne slik at det som kan tas perosnlig blir tatt personlig.

Men nå som sesongen nærmer seg slutten og jeg kan oppsummere ser jeg at det ikke har være så ille likevel. Og her er en liten oppsummering av høstens kurs:

Fire bunadkurs som går over hele semesteret. To dagkurs, et kveldskurs og et som er en kombinasjon av kveld og helg. To helgekurs i bunadbrodering. Et kurs i broderipå strikk. To kurs med innføring i ullbroderi og et kurs i ullbroderi litt øvet. To bunadsmoduler, broderikurs på NHs tekstilsymposium, minikurs på fagdager bunad og folkedrakt og medarbeidersamling hos Akershus husflidslag. Og broderikurs for lærlinger i Småfag.

Nå er snart vårsesongen ferdig planlagt og om noen uker legger jeg ut en oversikt over hva og hvor og hvem som kan kontaktes. Men for å si det som det er - det er et par ledige helger over påske så det er bare å ta kontakt:)




Jeg har for lengst mista oversikten over antall kurs, antall kursdeltagere og antall bunader sydd på kurs. Men når jeg er rundt og holder foredrag eller er på møter treffer jeg ofte mennesker som har gått på kurs, i år, i fjor eller for flere år siden. Jeg får bilder av bunader som har blitt ferdige på eller etter kurs. Og når det er lange timer i bil og tre jobbehelger på rad kan jeg lede meg over at det jeg gjør faktisk er med på å holde bunadbruken levende.

Men, nok selvskryt. Norge kan ikke basere levende håndverkstradisjoner på kurs i det frivillige. For å få en sunn og naturlig tilvekst både av håndverkere og kurslærere trenger vi mulighet til fagutdannelse. Hvis fylkeskommunene fortsetter å rasere utdanningstilbudene blir det gradvis færre kvalifiserte kurslærere også.



mandag 11. november 2024

Hva slags framtid vil vi ha?


 Vi er inne i en høst hvor det blir mange endringer i den videregående skolen i Norge. Mange skoler og skolesteder blir vedtatt nedlagt, linjer kuttes og ungdommens muligheter til utdanning reduseres kraftig. I morgen er det møte på Kongsberg videregående skole hvor Håndverk, design og produktutvikling er foreslått nedlagt. Det er Buskeruds eneste skole med dette valget. 

Jeg ble invitert til å delta på møtet, men i likhet med politikere må også en håndverker med eget firma tenke økonomi. Jeg har ikke anledning til å ta en fridag for å reise dit og stille spørsmål ved forslaget. Så jeg velger å heller stille et par spørsmål her.

Prinsesse Ingrid Alexandra har fått en brodert bunad fra Numedal i gave. Den er tilvirket lokalt og tilpasset en ung jente. I likhet med de fleste andre kommer sannsynligvis prinsessen til å få behov for justering av bunaden. Kanskje vil hun finne det naturlig å gjøre det lokalt, der man kan forvente å finne ekspertisen. Men det går ikke, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet. 

Vår stortingspresident er stolt over og glad i sin bunad fra Eiker som  forteller om tilhørighet og tilknytning. Men hva skjer når hans barn og barnebarn vil ha denne bunaden? Det går ikke, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet.

Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater har akkurat hatt årets forestilling hvor kostymene er en viktig del av oppsetningen. Men om noen år er det kanskje ikke noen igjen som kan sy kostymer, for den muligheten har fylkeskommunen fjernet.

Kan vi la dette skje? Må det være sånn?

Å tilby utdannelse i fag som bunadtilvirker, kjole og draktsyer, kostymemaker og andre sømfag er viktig. I dagens samfunn trenger vi mangfold, og vi trenger kontinuitet. Å utradere kunnskap og fagmiljøer er gjort med et pennestrøk eller et tasteklikk, å bygge opp igjen et tilsvarende miljø er vanskeligere.

Som håndverker har jeg møtt mange merkelige holdninger, men nå møter jeg en stadig økende oppfatning av hvor viktig det er å ta vare på kunnskapen og at det er flott, fint og spennende å være håndverker. Folk er oppriktig interessert og flere og flere ser verdien i å kunne sy i knapper, legge opp falder,f inne fagfolk som kan sy ut bunader og sy gode kostymer slik at barn og unge kan leve ut teaterdrømmer. 

Kan virkelig politikerne være bekjent av å fjerne denne muligheten i et helt fylke, et fylke som har gitt oss så rike og allsidige bunadtradisjoner som Buskerud?