fredag 6. desember 2019

Hva skal kluten koste?



For noen år siden skrev jeg et innlegg med den velklingende tittel Hva er en klut verdt, og dette innlegget møter jeg ofte igjen i sosiale medier. Det blir delt og diskutert og der noen synes kluten er for billig synes andre den er priset helt riktig og forsvarer sin rett til å selv bestemme hvilken pris de skal ta for eget håndverk.

Og ja, selvsagt skal ikke jeg komme trampende inn og pålegge noen å øke prisene skamløst. Og ja, jeg skjønner at det lønner seg å ha noen rimelige varer i tillegg til de mer kostbare. Og ja, det er forskjell på hobby og næring. Og dette er noe av det fine med slike innlegg som fortsetter å engasjere - de får både meg som skriver og dere som leser til å tenke på hvorfor varer prises som de gjør.
Det er viktig. For jeg tror vi er flere som går på julemesser og tenker at dette er altfor billig, ikke dette er altfor dyrt. Men likevel er det slik at hvis du på en julemesse går forbi tre damer med billige raggsokker og dame nummer fire  har priset raggsokkene sine høyere så vil du antagelig gå tilbake til en av de tre første selgerne. Da hjelper det ikke om dame nummer fire står der med  visittkort og firma-vipps og et ønske om å ha håndverk som næring. For utfordringen er kunden som ikke vet hvor lang tid det kan ta å strikke sokker, tove tøfler, støpe lys eller brodere bunad. Og hvis ingen forteller om tidsbruk og mengdetrening så vil sokkene og klutene fortsette å være så billige at neste generasjon ikke ser vitsen i å beherske håndverket.
Derfor tar jeg utgangspunkt i tiden det tar å fremstille en vare og materialene som benyttes når jeg omtaler varer som kostbare, rimelige, billige eller dyre.
Vi har alle vår personlige grense for hva vi vil eller kan betale for en vare eller en tjeneste, men siden det er personlig og styrt både av inntekt og interesse synes jeg ikke det hører mer hjemme i en diskusjon om prising av håndarbeid enn i en diskusjon om bilpriser.

I tillegg håper jeg vi kan bli flinkere, eller modigere, til er å  sette pris på tiden vår. For vi vet faktisk ikke om det finnes folk med større betalingsvilje før vi har forsøkt. Det kan tross alt hende det finnes noen som vil betale den ekstra hundrelappen og som forstår at den økte prisen ikke skyldes selgers griskhet men selgers tidsbruk.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar