søndag 31. mai 2009
dagens jubilant
Det lønner seg ikke å være eplekjekk, kjepphøy eller påståelig. Termin ble passert, 6o-årsdag ble passert og fruen måtte bare innse at det nok ikke ble noen maiblomst likevel. Woody ble lagt som vanlig denne siste maikvelden i 2002, fruen beundret naboens kaniner og så skjønte man vel etterhvert at det var håp om at ungen kom ut før den nådde skolealder. Woody ble levert til nabo, og da halvannen time gjenstod av mai ankom vi sykehuset. Fruen var ikke i humør. Juleglede og maiblomst ja , juleglede og juni..., nei.
Queenie kom slentrende da det var femten minutter igjen av mai, og oppførte seg som om dette var fullstendig etter planen. Vi burde ha skjønt allerede da at vi fikk en fullverdig drama queen inn i familien. Og ja, vi hadde samme jordmor.
lørdag 30. mai 2009
Alder og nye muligheter
Det de ikke tenker over er at Morfar er mer sosial, og helst vil til bygden hver dag. De lar seg villig lufte når vi er i barndommens dal, og går gjerne på kafé med morfar og hans kompiser som også er relativt godt voksne. Queenie hadde vært på kafe,på frivillighetssentralen endatil, og hadde gjort sine observasjoner:
Q: Mamma, nå vet jeg hvorfor mormor ikke går på kafé sånn som morfar!
F: Jaså? Her ser fruen selvsagt for seg at ungen har fått ferten av mormors lette drag av sjenanse, at hun trakk seg bort fra folk etter at storesøster døde, og diverse andre årsaker som Q er for liten til å forstå.
Q: Du skjønner, hun er ikke gammel nok ennå!
Vi regner med at kafelivet tar seg opp nå som hun er pensjonist!
Dagens jubilant
fredag 29. mai 2009
Ein nynorsk dag
Barndommens dal er fin og flott, men nynorsken hører ikke til de lykkeligste minnene derfra. Noe som ikke skyldes språket i seg selv, men lærernes ivrige messing om at dette var det uovertrufne språk, og deres nokså nedlatende holdning til oss som kom fra bokmålfamilier.
torsdag 28. mai 2009
Ikke helt frisk
Men i går snakket man med en bekjent, som var så hyggelig å tipse om bihulebetennelse. Etter å ha finlest om temaet, var fruen overbevist. Derfor tok fruen turen til fastlegens kontor i dag, klar for diagnose. Fastlegen var rørende enig, og kartla samtidig en bronkitt, så nå er fruen lykkelig medisinert. Muligheten for medlidenhet i hjemmet er betraktelig høyere når man kan klaske antibiotikaen i bordet...
onsdag 27. mai 2009
God mor?
Exquisite?
Fruen ble lett overrasket over dette ordvalget. Så vidt man vet kan exquisite oversettes med utsøkt? Man har da lest en del beskrivelser om emnet opp gjennom tiårene, men utsøkt sex? Hva i all verden er det...
tirsdag 26. mai 2009
Gå hjem og vogg, Martha!
Æsj, den ser ut som en voksenkake!
Jatakk, nå står den urørt i fryseren og venter på voksne gjester!
mandag 25. mai 2009
Bedre humør
Bakerens barn og alt det der
Det hun innviet, er sydd av et IKEA-stoff, og har wienerlegg i livet. Det synes fruen er så fint på flate små mager! Det andre komponerte Queenie selv av to stoffstykker. Det fikk en dobbel løpegang oppe, delvis fordi fruen ikke fant den bredeste strikken og delvis fordi det blir så innmari mye stoff i livet med enkel løpegang.
søndag 24. mai 2009
å være god nok
Det er helt fint og flott å være sydame, men det er dager hvor det hadde vært stas å ha bare et eneste lite studiepoeng, noen referanser til studentlivet, en grad av et slag. Noe! Det blir en artikkel i ny og ne, ilske leserinnlegg og litt blogging. Vi trives med det, og fruen trives godt med en variabel arbeidsmengde. Men noen dager er det ikke nok. Man snakker med andre, som har klare planer for eget liv og barnas liv og lista er lagt høyt. Det snakkes om ambisjoner, intelligens og prestasjonsnivå. Fruen føler seg , for å sitere Kavring Løvehjerte, som en liten lort.
Dette har vært en sånn dag. Fruen vil ha fart! Hun vil være dyamisk mamma med glansvasket hår og mobil som varsler om avtaler. Hun vil være med!
lørdag 23. mai 2009
I anledning bytur
Gode venner
Ethvert strålende vennskap har rom for litt krangling, litt opplæring, litt informasjon og litt kos. Man deler mat og drikke når man er på tur, sjekker badevann og finner fine skvetteplasser. Man har omsorg for hverandre, samtidig som man vokter sine egne goder. Man blir glad for å treffes, og noen ganger blir man også glad for å skilles.
fredag 22. mai 2009
Interiørblogg?
Det er en tynn linje mellom shabby og chic, og selv om huset ser bra ut på gode dager, ser det tilsvarende ille ut på dårligere dager. Dessverre er de dårlige interiørdagene de gode barnedagene hvor det kryr av unger, gangen flyter av sko, det er tegneprosjekt over hele kjøkkenet og planteprosjekt i stua. Når lystige Laika i tillegg har besøk av sin lystne og heftig røytende bestevenn sier det seg selv at her blir det ingen interiørblogging. Thumbs up for dere som mestrer kunsten. Fruen er ikke der.
torsdag 21. mai 2009
Lykke!
Senere har det blitt diverse andre tresko, men i går toppet man samlingen med et par Swedish hasbeens. Her er det tre fluer i en smekk; tresko, oransje og høvelig helhøyde.
Det eneste skåret i lykken var den duggfriske tenåringen som stod i butikken, og som kom med følgende stjernekommentar:
Disse er bare såååå sinnsyyykt kule. De er fra en fabrikk som laget sånne sko før, for lenge siden. Jeg er usikker på når det var, det var i hvert fall før jeg ble født. ( blikk på fruen før hun fortsetter). Du, det var sikkert da du var barn!
Jo takk du, tenkte fruen, det var nok i forrige millennium ja og besluttet at hun som en moden kvinne med prektig pedikyr kunne unne seg disse skoene. Nå ventes det på friskere farge på leggene, og muligens et nytt skjørt.
onsdag 20. mai 2009
Hvorfor forteller de oss dette?
Fruen var nok hakket mer grensesprengende,skumgummi i nesa førte til mistanke om alvorlig sykdom og alt vi ble fortalt var lite lurt å gjøre måtte testes. Man kan innimellom lure på hva foreldre tenker på: En venninne tilbrakte en god halvtime fastslikket på et autovern langs riksveien i barndommens dal, fruen spiste snø hver dag en hel vinter for å se om hun fikk mark i magen, og til slutt den store klassikeren i familien:
Fruen ( ca fem år ) satt og slafset på en hubba-bubba og far følte tydeligvis at det var tid for litt folkeopplysning: Dø æ kje værdt du gnekka etta der uppi augvippun dine!
Kort tid etter satt fruen mellom fars knær mens han ved hjelp av fyrstikker, neglesaks og knappenåler fjernet tyggis fra vipper og bryn.
Total avslapning
Minuset ved å sy bunad er at det er lite kreativt, det er ikke mye spillerom for fantasien. Noen ganger må fruen gjøre noe lite bunad-relatert. Det er en slik dag i dag. Det kjennes som om lystige Laika skal få seg en tur som inkluderer sand&vann før man skal trekke opp på loftet og la inspirasjonen strømme på.
tirsdag 19. mai 2009
Standardforeldre?
Hallo? Er det ikke det vi vil og gjør? Trenger vi et A4-ark som forteller at barna må ha med ski og annet nødvendig utstyr på skidag, at det er lurt å sjekke lekser & lekseark, at klær etter vær er en fordel og at barna bør legge seg i rimelig tid og komme tidsnok på skolen?
Slik ideen ble presentert var dette primært en mal for de som kanskje ikke følger opp slik de bør. Men hvis foreldre ikke leser lekseark og annen informasjon fra skolen, vil de klare å forholde seg til en foreldrestandard?
De foreldrene vi kjenner er glade i barna sine, og ønsker å gi dem en god oppvekst. Vi trenger da virkelig ikke en sjekkliste for dette! I slike situasjoner skjønner fruen hvorfor hun ikke har lyst til å bli vagt inn i alskens foreldreutvalg...
mandag 18. mai 2009
Kjærlighetens irrganger
Skal vi vere samen
Man kan slå opp på samme måte: de er slut
Fruen lurer selvsagt på hvordan sønnen ligger an, og fisker høflig etter informasjon:
Fruen: Har noen spurt deg eller?
Woody: Det ville jeg i hvert fall ikke sagt til deg!
F: Når du svarer sånn tror jeg jo at du har noe opplegg på gang. Det er mye lurere å si ja eller nei, da tror jeg deg. Men sånne halvsvar vet du jo at jeg blir veldig veldig veldig nysgjerrig av.
W: jammen, neimen, altså det er ikke sånn. Det er bare det at noen ganger altså så spør kanskje en, og så må den andre liksom på en måte tenke litt. man kan ikke alltid svare på sånne spørsmål med en gang.
Man kan ikke bare kaste seg rett inn i forhold uten å ha vurdert det skikkelig på forhånd.
Og hvis noen skulle lure; de er 10 -11 år, og forholdene er ikke hva vi ville definere som langvarige...
staselig høvding
Når enden er god
søndag 17. mai 2009
God natt!
lørdag 16. mai 2009
Strek i regningen
Det er få ting fruen er dårligere til enn å disponere egen tid. Gjærbakst er en av dem.
fredag 15. mai 2009
det går likar no'
Fruens første bunad
Man gledet seg ikke...Der stod da fruen i et seil av en bunad, sjenert, flatbrystet og svært lite villig til å tenke seg muligheten av senere vekst. Gamletante tok et realt tak i stofffet i hver side av livet, strammet til og spurte om vi skulle sy den så den satt eller om vi skulle ta høyde for litt utvikling. Så målte hun mor opp og ned, og fulgte opp - skjønt ho ha nå kje så mykjy å slækte på da.
Stillheten var total.
Bunaden ble brukt på konfirmasjonsdagen, og så hang den både lenge og vel i skapet. Da fruen var rundt 25 år kom den i bruk igjen, og måtte ganske riktig syes ut. Men da var gamletante død, så hun fikk aldri sett hvor lite fruen ligner på sin mor.
det har vært en del konfirmanter hos fruen de senere årene, de skal ha ny bunad eller gamle skal syes om. Fruen gjør sitt beste for å gi disse ungjentene en noe bedre følelse enn den hun selv fikk der hun stod og følte seg som ei brødfjøl uten potensiale.
torsdag 14. mai 2009
Bunadpolitiet - er det meg?
Det hender man veileder litt om skikk og bruk og korrekt tilbehør til bunad, og gir råd og vink til de som spør om det. Selv når fruen påtreffer fjonge fjortiser med nettingstrømper og hallingstakk holder hun nebbet i ro, og bestemmer seg for at dette ikke er hennes problem. Tanken er at folk får spørre selv, å oppsøke ukjente menensker på gata for å lufte egne meninger, samme hvor historisk korrekte og draktmessig riktige de er, er ufint.
På den andre siden; Fruen har tidligere jobbet i en passe stor bedrift med sterkt fokus på bunad, og man har blitt utsatt for en del underlige henvendelser. Noen er allerede nevnt, en annen kommer her:
Kul kunde: Jeg har Østfoldbunad, og den har altså verdens kjedeligste skjorte. Nå har jeg tenkt å få sydd en brodert skjorte, sånn som venninnen min har. Hun har beltestakk, og de skjortene er bare såååå mye finere. Er du ikke enig? Jeg mener man må jo får lov til å tenke litt selv, og før i tiden brukte de jo det de hadde. Det derre bunadpolitiet skal bare passe seg. Jeg tror slettes ikke de kan så veldig mye i det hele tatt. Alle vet jo at alt var mye friere før. Er du ikke enig. Det ville rett og slett blitt lekkert, ikke sant?
Fruen: Du vet at jeg jobber her, dette er jobben min og utdannelsen min. Hva venter du at jeg skal svare? jeg kan jo ikke samtykke i at dette er en god ide. Hva du gjør hjemme har jeg ikke noe med, men du kan rett og slett ikke komme hit og be meg akseptere noe som går helt på tverke av mitt fag.
Kul kunde: jammen det er vel ikke så viktig. Og dessuten, dette bunadpolitiet skal jeg nok klare å overbevise!
Fruen: Nå jobber jo jeg her, og jeg er bunadtilvirker. Hvorfor i all verden er ikke jeg da bunadpoliti?
Kul kunde: Er du det?lamslått
Fruen: Jeg vet faktisk ikke, nei jeg tror ikke det. Men la oss si at jeg er det akkurat nå, og da vil jeg si en ting: du skal ikke ha beltestakkskjorte til din bunad. Det er galt. Og ja, jeg er en dårlig selger, så ikke ring sjefen og fortell dette!
Det kan godt hende denne kunden reiste til Telemark og bestilte en skjorte, og at hun oppfattet fruen som ei skikkelig reim. Men den sjansen valgte man å ta.
Fruen har selv blitt stoppet på gata og fått påpakning for galt forkle til bunad, men valgte rolig å vente til madamen hadde kaklet seg ferdig før hun pent presenterte seg, fortalte hva hun jobbet med og stilte et par utspekulerte spørsmål om den andres drakt ( som fruen oppfattet som mangelfull grunnet bart hode).
Bunadspolitiet er sjelden fagfolk, de er forståsegpåere som er glødende engasjert i sin egen bunad eller sitt eget draktdistrikt. Hvis man kler seg pent i bunad, dropper sesongens it-tilbehør og lar joggesko og ryggsekker vente hjemme, bør alle kunne få en riktig trivelig 17.mai uten unødig engstelse.
onsdag 13. mai 2009
Tanker om ekteskap
For, vi gjør jo omtrent alt som kjærester gjør, uten å kysse og sånn. Vi snakker sammen og går turer i friminuttene. Jeg tenker at det er nesten sånn som å ha vært gift lenge jeg.
tirsdag 12. mai 2009
Barn på fly
a. ikke snakker engelsk
b. følte en enorm trygghet i å bli tatt vare på
og c. grunnet dødsfall i nær familie følte et enormt behov for å passe på fruen ( dårlig kombinasjon med a og b)
Man står i samlet flokk på en flyplass i California og venter på å bli sluppet inn på flyet da man hører en stemme i det fjerne: All parents travelling with children may board now. All other passengers must wait.
Fruen griper muligheten med begge hender og føyser foreldre og Høvding foran seg. En flyvertinne prøver å hindre oss i å gå ombord, men fruen setter opp et uskyldig ansikt og sier med tynn stemme: But this is my mummy and my daddy. Halvveis over Atlanteren spør mor om det var noen spesiell grunn til at vi gikk om bord først, og at de andre passasjerene så så sure ut.
Kjærlig omtanke
Fruen: jammen det er nå det er mye jobb, om en uke blir det roligere.
Q: Bare du ikke blir veldig sliten og lei deg. Kanskje du skulle dra på ferie.
F: Ja, det er jo snart ferie
Q: Jeg tenker Italia, is, kafeer, skobutikker, klær, sol og sånne fulle markeder du liker så godt.
F: Åh ja, sånn som da jeg og mormor var i Firenze.
Q: Nettopp.
Q: Og så kan du kanskje kjøpe litt garn, og en ny veske og sikkert en parfyme sånn som da jeg var med deg den dagen i fjor da pappa og Woody var på Vesuv og jeg fikk klær og Hello Kitty-smykke og vi spiste is og du drakk noe med perler i. Og vi hadde god tid og lik neglelakk og det rant svette av nesa di.
den ungen husker absolutt alt
Q: Jeg ser dette inne i hodet mitt. Jeg har liksom dette bildet av deg i Italia. Vet du mamma, jeg tror det er best jeg blir med og passer på at alt blir akkurat som det skal.
F: Oj
Q: Woody! jeg skal til Italia med mamma!!!!
W lager lydene onkel skrue lager når Magica fra Tryll har lurt ham. Fruen føler seg lett kuppet, hva var det egentlig som skjedde?
Hverdagsgleder
Bunad? Ja takk!
Ved middagsbordet i dag detonerte sønnen bomben:
Mamma, jeg tror jeg tar bunad 17.mai likevel jeg!
Fruen var selvsagt ute av seg av lykke, og jubelen stod i taket i flere minutter. Woody føler seg som en prins som oppfyller alle mors ønsker; gå i bunad, kladde engelsklekser og la mor lese korrektur, lufte Laika og ikke gneldre om mer lego. Fruen føler seg akkurat nå som en vridd vaskefille... Vesten mangler knapphull, lommer og alle kantebånd skal syes pent til for hånd. Knebuksa skal klippes og syes. Og det trengs muligens en skjorte, og helt sikkert sko. Og jobbene man har sagt ja til skal også bli ferdige.
Kunne vi muligens utsette nasjonaldagen en ukes tid?
søndag 10. mai 2009
Takk - Disney!
Kjenningsmelodien stemmer i, kamera zoomer inn på to ustelte menn og pang - action! Fruen aner en viss uro på høyre side, og snur seg mot Woody som stirrer lamslått på skjermen. Han snur seg mot sin mor, setter de store blå i henne (og de er store) og ytrer de udødelige ord:
Jeg trodde han var en rev?
lørdag 9. mai 2009
Bake kake søte
En fin måte å aktivisere de søte små på, er å engasjere dem i baking og annen matlaging. Fruen har etterhvert blitt grundig lei av høylydte diskusjoner om smak på muffins, og har innsett at løsningen er såre enkel:Vi lager en stor porsjon grunnrøre, deler den i to, og lar avkommet regjere over hver sin del. Da ender vi uten unntak med en sjokoladevariant, og en mer uforutsigbar sak med frukt og bær.
Det eneste fruen motsetter seg er konditorfarge i røren. Etter at Woody og en kamerat stekte lapper tilsatt grønn konditorfarge og prøvde å servere dem til en nabo har ikke lapper vært helt det samme... Det tok forøvrig litt tid å få beroliget naboen, som vi ikke kjenner spesielt godt, og få forklart at maten var dagsfersk, men tilsatt uhumsk farge.
fredag 8. mai 2009
Tyngdekraft
Kunde nummer en er et kvarter forsinket og kunde nummer to er et kvarter for tidlig ute. Hvilken naturlov er det som tilsier at marginene aldri kan slå ut motsatt vei?
Bunad og tilhørighet
Vanskelige situasjoner kan oppstå når svigermor, svigerdatter og konfirmant ankommer med hver sin tilhørighet og hver sine ønsker. Fruen har ved et par anledninger servert de to eldste generasjoner kaffe og lesestoff, forklart dem at det er ungdommen som skal ha stasen på, og overlatt valget til henne. Man skulle tro at dette er i overkant frekt og freidig, men de fleste skjønner at det er bedre økonomi i å ikke vinne kampen om dalføret, og heller se arvingen bunadkledd ved flere anledninger.
Noen velger rett og slett den fineste bunaden de vet om, og trives med det. Fruens råd er å ta et valg man selv kan forsvare, her blir du ikke spurt om fødselsattest!
Men selvsagt, noen skruer er det jo der ute. En mann hadde forelsket seg totalt i en krysning av to bunader, og oppfattet fruen som bakstreversk og sær siden hun ikke tok trippel salto i yr glede over kreativiteten. Alle forsøk på å henstille til drakthistorie, tradisjoner og andre faglig relaterte teorier falt på stengrunn. I ren desperasjon grep fruen til sammenligninger:
F. Du ser kanskje på fotball?
M: Åja, du vet. Man må følge med!
F: La oss si at du heier på...
M: Manchester!!
F: Ok. Hva ville du sagt om du så en fyr på gata med Manchester-trøye og Arsenal bukse?
M: Æsj!
F: Sånn er det med bunader også. De skal ikke blandes.
M: Du, det var lurt. Det skjønner jeg. Takk!
Han kom etterhvert tilbake, og bestilte en bunad.
ps. Det er kanskje på sin plass å opplyse om at ikke alle fruens bunaddiskusjoner ender med ekstremt lettfattelige bilder. De aller fleste holdes på et faglig og saklig nivå. Men de samtalene er ikke fullt så morsomme i ettertid.
torsdag 7. mai 2009
Skipper'n og oss
Bunn:
2 dl sammalt hvetemel
2 dl hvetemel
100 - 150 g margarin
3 ss vann
Fyll:
1 pakke spinat
1 beger cottage cheese
2 egg
1 dl revet ost
muskat, salt, hvitløk etter behag
Smuldre margarinen i melet. Tilsett vann og arbeid sammen til en deig( husk å ta av ringer). La deigen hvile kaldt i minst en halvtime ( hvis du er mer organisert enn fruen kan du gjøre dette kvelden i forveien).
Kle en paiform med deigen. Prikk godt og forstek i 15 - 20 minutter ved 200 grader, midt i ovnen. Bland ingrediensene til fyllet og hell det i paiskallet. Stek paien ferdig, ca 30 minutter.
Serveres med salat!
Fersk spinat er også godt, men det får vi bare når vi er i barndommens dal, så det er ikke brukt i vår versjon.
Fruen sender oppfordringen videre til Blek ,men fattet! Og når man har funnet en vettug oppskrift til, kommer det en utfordring til!
For mange lange år siden ble dette servert til en liten nevø, som nå har rukket å gifte seg og dermed er å betrakte som særdeles voksen. Han refererte til denne middagen en gang vi møttes: jeg ville så veldig gjerne like det , men jeg klarte ikke!
ps. det er lite klager på denne retten altså, men det er jo enkelte i den oppvoksende slekt som heller vil ha pizza og taco enn spinat. Og det virker ikke som om Skipper'n og Olivia er like godt innarbeidet som i vår generasjon.
onsdag 6. mai 2009
au-au-aurlandssko
tirsdag 5. mai 2009
Apropos grunnmur
Man står bak bærbukser og ser huset riste, vandrer inn og koker kaffe, sjekker vinduer og speil, og synker ned i sofaen. Spretter opp med klesvask i tankene. Går ned i kjelleren, og føler seg hensatt til en tegnefilm. Årsak:
Sikksakklinjer skjemmer veggene. Ikke engang B-gjengen kunne sprengt bedre!
Grepet av panikk evakuerer man jubilant og co, styrter ut for å hindre mer sprenging og ringer Høvdingen: Kjære, de har blåst i stykker grunnmuren vår. Kan du komme hjem?
Neste sommer ble muren fikset, og huset står, men vi har motsatt oss all videre sprenging.
Wisteria Lane
I dag har det blitt avlagt rapport til mor oppi dalen. Man hører jamring i telefonen; Blåregn - åhhhh. Rhododendron - sukk. Peoner har hun også, men det har tydeligvis sine fordeler å bo lenger vekk fra tregrensa. Bildene ( og plantene )er ikke all verdens, men bare vent - snart har vi vår egen Wisteria Lane. Poker, anyone?
mandag 4. mai 2009
mere auda!
Det er sen natt i huset. Fruen har sittet lenge og sydd og er stuptrøtt. Hun vakler i seng og går øyeblikkelig i koma. Omtrent et minutt etter våkner hun av at det står et gråtende barn ved senga. Fruen spretter opp i sittende stilling, og registrerer at barnet forsvinner remjende ut på badet. Man gnir søvnen ut av øynene, klistrer på et smil og vakler etter. Der står Queenie og tørker neseblod som renner i strie strømmer.
Fruen legger an en medfølende tone; stakkar, blør du neseblod igjen?
Og det kjære barnet svarer; ja, men mamma. Jeg vekket deg fordi jeg har voksesmerter (et forslitt uttrykk ), og så skallet du meg da jeg skulle ligge på armen din. Og derfor blør jeg NESEBLOD! Hulk, hulk.
Bunadstelefon
Kunde: Heia! Du, jeg trenger litt hjelp. Du skjønner at jeg har akkkurat vært i Russland og klippet av meg det lange lange håret mitt og nå passer ikke samelua lenger. Så nå vil jeg gjerne ha et sånn derre hårbånd!
Fruen: Nå er jeg litt usikker, men det finnes vel ikke hårbånd til noen av de samiske koftene?
K: Nei, det er jo derfor jeg ringer til dere! Jeg har sett bilder av sånne drakter, sånn som hun dronninga har, de har sånn fint stripete bånd i håret. Siden jeg har klippet av meg det lange lange håret mitt tror jeg at det hadde vært veeldig fint Er du ikke enig?
F: Nei. Det er jeg ikke enig i. Slike hodeplagg ble originalt brukt av ugifte kvinner, men har nå fått en større utbredning. Det er likevel viktig å huske at de følger den lokale draktskikk. Det heter vippe i telemark, roggebånd i Hardanger, og de brukes ikke til samekofter.
K: Jammen det er det vel ingen som vet her oppe! Og siden jeg nå altså har klippet av meg det lange lange håret mitt og samelua ikke passer så må jeg jo ha noe annet på hodet.
Her begynner fruen å bli lett amper, og lei av at kunden refererer til hårklipp.
F: Nei, dette kan jeg virkelig ikke anbefale. Jeg kan jo ikke stå her og samtykke i noe som er helt galt i forhold til drakthistorie og tradisjoner. Jeg synes du skal gå med samelua.
K: jeg synes du er veldig firkanta der nede. kan du ikke bare sende meg en oppskrift og så kan jeg få naboen min til å veve et sånn bånd. Du skjønner at det hadde vært så fint siden jeg har vært i Russ...
F: Avbryter selv om det er fy-fy: Du, nå må du høre på meg. Dette går ikke. Jeg kan ikke gjøre det. Selvsagt kan jeg ikke reise opp til deg 17.mai og sjekke hva du har på, men jeg synes ikke du skal blande to så vidt forskjellige drakter.
K: Å, det går så fint så. Jeg skal jo bare ha et lite hårbånd. Det er sikkert ingen i Telemark eller Hardanger som synes det er galt. De er sikkert bare glade for at flere vil gå med sånn bånd på hodet.
F: Ok. men hvis du ser på tv 17.mai og ser en dame i Telemarkbunad som har en flott samelue på hodet, synes du da at det er helt ok også?
K: Nei vet du hva! Det ville vært en utskjemming av samelua! Jeg skjønner ikke hvordan du kan komme med en så stygg sammenligning! Her kommer jeg ingen vei.
Klask, der la hun på.
Det tok ganske lang tid før fruen var sikker på at dette ikke var en tulletelefon fra en radiokanal. Hun er forresten ikke helt sikker ennå, så om noen har hørt noe slikt i en radiokanal, send oss et tips...
søndag 3. mai 2009
Lang dags ferd mot natt
lørdag 2. mai 2009
On a clear day....
Til og med hyllene har blitt ryddet! Fruen er svak for dette strykebrettet. Det ble kjøpt på modellsalg på Husfliden i Oslo før fruen hadde oppdaget at nummer to var ventende, og ble derfor ansett for å være et tegn fra oven om at jenta var underveis. På samme måte som en gjetergutt-kopp fra Porsgrund ble kjøpt før man skjønte at Woody lå til modning. Og ja, kjønnsroller....
fredag 1. mai 2009
Stell av bunadskjorter
Selv synes fruen dette går som en lek. En mulig årsak kan være at hun er hakket mindre pertentlig enn sin mor...
Men, dette skal ikke være glad skvaldring om egne skjorteerfaringer, men en liten veiledning i stell av nevnte plagg:
Aller først, Fruen har vært diskenspringer innen bunadfaget og tipset og veiledet i flere år om dette fascinerende emnet, så her føler man seg på trygg grunn!
1. Bunadskjorter finnes både i bomull og lin, noen ganger er det valgfritt andre ganger bestemt av en bunadsnemnd.
2. Diskusjonen går høyt om håndvask / maskinvask. Dagens vaskemaskiner er mye mer skånsomme enn Turna-matene og de andre tidlige utgavene av vaskemaskiner. Et finvask program vil mest sannsynlig være mer skånsomt enn håndvask. I tillegg har man problemet med å skylle ut all såpen hvis man velger håndvask. Dette kan resultere i gule skjolder.
3. Flekker kan oppstå! Vanlig vaskemiddel tar unna mye, men det finnes andre løsninger også: Skjorter kan bli gule i nakken, dette løses ved å ta på litt zalo og så vaske som vanlig. Zalo er fettløsende men sliter ikke på tekstilfibrene. Klorin er ikke å anbefale! Det bleker som bare rakkern, men har en tendens til å svekke fibrene. Man vet om flere som har kloret skjorter, og det har gått fint. Men fruen holder en knapp på Domestos fresh. Dette mirakelmiddelet som ihvertfall vi vasker toalettene med, bleker uten å slite unødig på fibrene.NB. Dette tipset er utdatert ettersom Domestos Fresh har endret konsistens og ikke anbefales brukt på tekstiler. 23.04.2017
4. Stryking: Skjorter bør vaskes etter bruk, og legges bort ustrøkne. Kjøp en skjortepose, eller bruk et gammelt putevar ( hvis du velger det siste, husk at det ligger noe inni putevaret i tilfelle du er en flittig skaprydder!). Hvorvidt ermene skal strykes rundt eller med brett er valgfritt. I gode gamle dager strøk de ikke skjortene sine på langt nær så grundig som vi gjør i dag.
5. Lin har en egen evne til å holde på fuktighet. Dette gjør lin velegnet som glasshåndklær, men man må huske at når lin strykes med damp oppstår det fuktighet. Denne fuktigheten forsvinner ikke i løpet av en natt! Så hvis skjorta strykes sent 16.mai er sjansen stor for at ermene er skrukkete før du kommer deg ut for å vinke til barnetoget. Stryk, ideelt sett, 5-6 dager før skjorta skal brukes, og la den henge til tørk. Dette kan bli vanskelig i travle bunadperioder, men prøv å unngå stryking-kvelden-før.
6. Hvis du har en flott skjorte med kulørt broderi, sjekk med leverandør hva slags broderigarn de har brukt. Hvis det er silke må skjorta vaskes som silke, ull som ull og så videre. Behandle alltid plagget etter det svakeste leddet!
7. Javisst kan lin vaskes på kokeprogram! Men da går limet i linfibrene i oppløsning, og stoffet mister glansen. Vask på 40 grader til vanlig, og spar 60 graders vasken til den dagen du får noen skikkelig grimme flekker på ermet.
8. Det er liten vits i å sende skjorter på rens. Sjansen er stor for at de blir puttet i en vaskemaskin der også, og uansett så er ikke en kjemisk rens det minste kjekt for naturfiber. Det eneste positive aspektet her er at du får en nystrøket skjorte tilbake!
9. Mer stryking: fokuser på de synlige delene - krage, mansjetter og ermer. Selve bolen er inni bunaden og synes ikke. Glatt over den også selvsagt, men i fruen ser ihvertfall ikke vitsen i å ha denne plaggdelen totalt skrukkefri. Hun vet hvordan det ser ut når bunaden kommer av utpå kvelden likevel...
10. Ha en strålende bunadsesong!
noe av dette er nevnt i forrige innlegg, men man valgte å kjøre ren skjorte-info. Derfor dobbel dose!