onsdag 1. mars 2017

Immateriell kulturarv

Når vi ser stolte bunadbrukere er det lett å la seg begeistre over helheten, men hver og en av våre rundt 400 ulike bunader har hver sin opprinnelse, sine tradisjoner og sine egne helt egne sømtekniske finesser. For å bevare denne kunnskapen som tradisjonelt har blitt formidlet muntlig, ble bunadtilvirkerfaget etablert med læreplan og svennebrev....

Hvis du vil lese resten av teksten, kan du følge denne lenken, til nettsiden som drives av Norsk Kulturråd. Her presenteres noe av det store mangfoldet som er vår immaterielle kulturarv, og jeg tror de fleste av oss kan få noen tankevekkere og forhåpentligvis bli mer bevisst verdien i det vi kan og det vi omgir oss med. 

Lokale kurs er også en viktig rekruttering inn i faget. Det er viktig å ha et tilbud til de som ikke nødvendigvis ønsker bunadsøm som inntektskilde, men som vil sy til den nærmeste familien. Dette er en viktig tradisjon, og noe vi må jobbe aktivt for å holde i hevd. For meg er kursvirksomhet en viktig del av jobben som bunadtilvirker og jeg bruker mye tid å formidle faget både ved å holde kurs, konsulenttimer og ved å blogge om livet som bunadtilvirker ( FruStorlien.blogspot.com). Ved å være synlig på nett når jeg ut til mennesker som er interessert i bunader, broderi og tradisjonshåndverk, men som ikke alltid vet hvor de skal henvende seg for å få hjelp.

Dette er en prøveversjon, på sikt skal siden legges til rette for at flere kan legge inn fag, minner og erfaringer. Og dere - vær litt stolte hvis dere sitter på litt kunnskap dere anser som ukurant, dere vet aldri når den kan komme til nytte.

Hvordan overføres kunnskapen?
Jeg har tro på at bunadene vil bestå, men jeg ser med bekymring på den økende importen av hele eller deler av bunadene. Ved å fokusere på leveringstid og pris vil enkelte aktører påvirke kunder til å se på bunader som klesplagg istedenfor kulturuttrykk. Slik mister bunadene sin historiske tilknytning, og får en redusert verdi.
Stikk inn og les da vel, jeg er spent på hva folk synes. 
 

Hmmm, jeg må bli flinkere til å ta bilder av montering og ferdige plagg. 
Dere kunne jo bli forledet til å tro at arbeidsdagen ene og alene består av brodering og kurs.




2 kommentarer:

  1. Jeg gleder meg over å lese hva du skriver og se hva ditt arbeid består i...Kjenner det gjør noe med meg!

    SvarSlett
  2. Jeg synes det er veldig inspirerende å følge med på bloggen din. Gode tekster og fine bilder. Å brodere bunad kan være ensomt, en sitter jo som regel (oftest) alene med arbeidet. Arbeidet du gjør med å spre informasjon om betydningen av å ta vare på våre bunadtradisjoner er viktig. Og for oss/meg som "fusker" i faget når det gjelder brodering og tilvirkning er ditt bidrag ubetalelig. For meg er det i hvertfall slik.

    SvarSlett