søndag 13. mars 2016

Modul 6 - søm og tilpasning av kvinnebunad

Om Bunadopplæringa
Ei kursrekkje som kan vera ein del av løpet til sveinebrev.
Bunadopplæringa er eit samarbeid mellom Norges Husflidslag, Noregs Ungdomslag, Norsk Folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon. Kursrekkja består av seks modular, til saman skal dette gje deltakarane ei brei innføring i praktisk bunadssaum. Kursrekkja er open for alle som ønskjer å lære meir om bunadssaum, anten som grunnlag for fritidsinteresser eller næring. Det er ein fordel med grunnleggjande kunnskap om saum. Det er mogleg å ta heile kursrekkja, eller berre enkeltmodular. Modulane er lagt opp etter vanskegrad med tilrådd rekkjefølgje, dess lenger ut i kursrekkja ein kjem, dess meir forkunnskap vil kursa krevje.
Forrige uke var det for fjerde gang tid for å avslutte en kursrekke og sytten engasjerte deltakere fikk en innføring i beltestakk fra Telemark, Åmlibunad fra Aust-Agder og livkjole fra Gudbrandsdalen. De ble delt i tre grupper og hadde halvannen arbeidsdag på hvert draktområde. Hvordan inndelingen foregår vil variere fra modul til modul avhengig av hva det undervises i og hvordan lærerne legger opp arbeidet.

Høres dette spennende? Jeg har undervist på modulen om søm og tilpasning av kvinnebunad siden oppstarten og har blitt kjent med mange hyggelige bunadentusiaster disse årene.Jeg kan vel innrømme at etter den første kursrekka hadde jeg ikke trodd dette skulle bli en så stor suksess som det faktisk har blitt. Ikke fordi jeg syntes opplegget var dårlig, men jeg trodde rett og slett ikke det var så mange mennesker i Norge som ville være villige til å bruke så mye tid og penger på en slik utdannelse. Vel, jeg tok feil. Grundig feil. 
En annen kursrekke er i gang, og neste starter i vår. 


 


 




Noen kjenner et eller flere av draktområdene fra før, andre ikke. Noen er mest vant til håndsøm og andre har liten erfaring med håndsydde liv. Det er deltakere som vil ha bunadsøm som levebrød og deltakere med bunad som hobby. Noen har et svennebrev i sikte og teller timer og kompetansemål. Kort sagt, det er en spennende forsamling.

Og noe av det aller, aller beste med denne kursrekka er å se vennskap formes og kontakter knyttes. Mange av oss jobber i enkeltpersonforetak og har få eller ingen kolleger å rådføre oss med. Da er et slikt forum viktig. Det er godt å ha noen å ringe eller sende en epost til hvis man står fast.

Lurer du på om dette kan være noe for deg? Les mer her, på hjemmesiden til Studieforbundet kultur og tradisjon. 


1 kommentar:

  1. This was a really great read, appreciation for taking the time to put it together! Touched on some very good...

    SvarSlett