onsdag 13. mars 2013

bleke bunadskjorte

Det er den tiden på året igjen...Fruen er tydeligvis ikke den eneste som sliter bittelitt med å presse seg inn i bunaden og telefonen kimer jevnlig med forespørsler om omsøm, tilpassing og retting.
I tillegg ser man at det stadig kommer lesere hit som har googlet bunadskjorter + bleke/reparere/ny/gammel/hull/gul og ja, dere skjønner.
Derfor tyr vi i dag til den lettvinte versjonen og resirkulerer råd og tips fra et par år tilbake:
Og forresten, om du nå tenker at nja, jo den der bunaden i skapet burde vært sydd om, så send meg gjerne en epost. Jeg kan hjelpe. Bare ikke akkurat nå. Etter 1.juni derimot, da er jeg ledig!

Bleke bunadskjorte?


Det er nå en gang slik at hvite bunadskjorter er finere enn gule. Og både hvite og gule skjorter er finere enn de som er skjoldete og flekkete.
Men hva gjør man om man  f.eks. har fått svetterender i nakken? Eller ikke har skylt ut såpa godt nok når man vasker for hånd og dermed får gule striper? Svetteflekker under ermene? Brunkrem på kragen?
Kan man bløtlegge? Er Klorin ok? Er broderiene fargeekte?
Svarene er ja, nei og antakelig.

Skjorter kan bløtlegges. Men om du har en skjorte med broderier i silke eller ull bør du ( skal du) ikke la dette ligge i vann ettersom fargene da kan flyte utover og gi et noe mer futuristisk preg enn ønskelig.
La i såfall det området som trenger bløtlegging ligge nedi bollen/bøtta/vasken og passe på at sarte felt ikke sklir nedi.

Klorin anbefales ikke. Og joda, det er mange som har brukt og bruker Klorin. Og det har gått aldeles strålende. Men det anbefales ikke herfra. Klor er sterkt, det etser og sliter på fibrene i stoffet. Har du en fin og kostbar skjorte som du ikke har veldig lyst til å bytte ut før du må så bør du istedet bruke det som heter Domestos fresh. Det inneholder blekemidler, men ikke klor.
Fruen anbefaler følgende fremgangsmåte ( for hvit skjorte med hvitt broderi):

5 liter lunkent vann i ren bøtte. 
Tilsett 0,5 dl Domestos fresh
Tilsett en stk bunadskjorte. Rør rundt og pass på at hele skjorta er dekket av vann.

La det ligge omtrent en halvtime. Og vask så på skånevask i maskin. 
Ta deretter en hvitere skjorte ut av maskinen og heng den pent til tørk.

Hva angår fargeekte broderier så er de fleste skjorter i dag brodert med bomullsgarn. Dette skal være fargeekte. Men hvis du er i tvil; ta kontakt med din bunadleverandør eller en forhandler av din bunad. De skal vite hva du har, og om bunaden ikke er altfor gammel bør de også ha kjenneskap til hvordan dine stasplagg skal behandles.

På svetterender og sminkeminner gjør Zalo susen.  Vær imidlertid oppmerksom på at de stoffene som gjør at Zalo løser opp fettflekker ikke nødvendigvis fungerer like godt på syntetiske fibre. Men heldigvis, det er langt mellom bunadskjortene i strykefri terylene.

Og atter en gang. Mange anbefaler at bunadskjortene vaskes i maskin. Fruen sier til dere - vær så god! Heldigvis har vi her i huset, som i veldig mange andre hjem, en relativt oppdatert vaskemaskin som skånsomt vasker og skyller kostbare plagg.

ps. dette innlegget er, i likhet med alle andre innlegg, ikke sponset. Men det blir fryktelig ullent å omtale den grønne dovaskeflaska med rød kork, og den der grønne eller gule flaska som du har på kjøkkenbenken.

7 kommentarer:

  1. Å så fint! Jeg har en linskjorte med linbroderier (Østfold) som etter 32 år har fått noen svetterender. Skal den legges i vann i Zalo, slik som du forklarer med Domestos fresh?

    SvarSlett
  2. Jeg iler til; nei den skal ikke bløtlegges i Zalo. Når jeg bruekr Zalo drypper jeg noen dråper på flekken som jeg alt har fuktet ( eller sprayer hvis jeg har sprayflaske-Zalo) og gnir det inn. Etterpå skyller jeg ut det meste av såpa før jeg vasker i maskin. Det glemte jeg en gang, og sann mine ord - det er sinnsyke mengder skum i en teskje Zalo.

    SvarSlett
  3. Det var det jeg tenkte! Forresten, en liten overreaskelse:
    http://judytimm.blogspot.no/2013/03/denne-beskjeden-fikk-jeg-her-om-dagen.html
    Vel fortjent:)

    SvarSlett
  4. Snublet over bloggen din på vill jakt etter hva i all verden spilesøm var, - du skriver så bra! Og kjekt med nyttig info i tillegg. :)

    Klem fra Eva Mari

    PS: Spilesøm-jakt etter informasjon fra Husfliden i Tønsberg mtp drømmen om Sagadrakt. Min vakre Nordmørsbunad har gått til neste slektsledd, dvs min smekre datter. ;)

    SvarSlett
  5. milo el vanlig vaskemiddel til bunadskjorte i lin med bommuldsbroderi ?

    SvarSlett